Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Επιστροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές


Προ-σχεδιάστε την επιστροφή στο γραφείο

Η επιτυχημένη επιστροφή στη δουλειά ξεκινά πριν ακόμη φύγουμε για διακοπές. Καλό είναι να έχουμε προγραμματίσει κάποιες μέρες στο ημερολόγιο μας που θα αφιερώσουμε για να επανέλθουμε στους εργασιακούς ρυθμούς. Μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες επαφές πριν την επιστροφή μας, ρωτώντας τους συναδέλφους, εάν άλλαξε κάτι κατά τη διάρκεια της άδειας μας. «Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε από διακοπές και να μπούμε στο γραφείο τη Δευτέρα το πρωί με μια σειρά συσκέψεων και call να μας περιμένουν», λέει ο McLeod. Το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να διαβάσουμε τα e-mail και να επανασυνδεθούμε με την εργασία μας θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε κάποια σταθερότητα προτού προχωρήσουμε με όσα μας περιμένουν.

Δώστε σημασία στις υποχρεώσεις της ημέρας, και όχι του μήνα

Δεν χρειάζεται να λύσουμε όλα τα θέματα του γραφείου από την πρώτη ημέρα. Οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί, αλλά υπάρχει χρόνος. Για αυτό, καλό είναι να επικεντρωθούμε σε μια εργασία τη φορά, χωρίς να «πνιγόμαστε» μέσα σε λίστες και σκέψεις. Έτσι, θα παρατηρήσουμε και τα θετικά της δουλειάς μας, κερδίζοντας ένα ακόμη κίνητρο!

Μην αγνοήσετε τις διακοπές σας

Φέρτε τα θετικά συναισθήματα που είχατε ενώ βρισκόσαστε σε διακοπές πίσω στο γραφείο για να διατηρήσετε τη θετική σας διάθεση. Προσθέτοντας μια φωτογραφία ή ένα μικρό μήνυμα από το ταξίδι μας στο χώρο εργασίας, μπορεί να μας υπενθυμίσει τις όμορφες στιγμές που περάσαμε και να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη θετική ενέργεια που μας προσέφερε ο χρόνος των διακοπών.

Βρείτε ξανά τον ενθουσιασμό σας

Ακριβώς όπως η αγορά μιας νέας σχολικής τσάντας μπορεί να ξεσηκώσει τα παιδιά και να ενθουσιαστούν που θα επιστρέψουν στο σχολείο τον Σεπτέμβρη, το να έχουμε κάτι να περιμένουμε με την επιστροφή μας μπορεί να μας προκαλέσει ανυπομονησία. Σκεφτείτε ένα πράγμα που σας ενθουσιάζει για τη δουλειά που κάνετε. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έργο πάνω στο οποίο ανυπομονούμε να εργαστούμε ή μια νέα ευκαιρία ή πρωτοβουλία;

«Ο χρόνος των διακοπών είναι συχνά μια περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τον ρόλο τους, τι κάνουν στην δουλειά τους και αν είναι πραγματικά ευτυχείς στο έργο που επιτελούν», υπογραμμίζει ο McLeod. Αφιερώστε κάποιο χρόνο για αυτο-προβληματισμό πριν επιστρέψετε στο γραφείο και βρείτε κάτι που σας ενθουσιάζει και  μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην εργασία σας με ανανεωμένη διάθεση και ενέργεια.

Εστιάστε στα «σημαντικά» παρά στα «επείγοντα»

«Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου που αφιερώνουμε στην εργασία μας είναι σε πράγματα που είναι επείγοντα, αλλά όχι σημαντικά», τονίζει  ο McLeod. Αντί να εστιάζουμε στα σημαντικά καθήκοντα, όπως η ανάπτυξη και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, καταλήγουμε να σπαταλάμε τις μέρες απαντώντας σε mail και αντιμετωπίζοντας κρίσεις μεταξύ των συναδέλφων, αναστέλλοντας τα καθήκοντα που έχουμε εντοπίσει ως σημαντικά.

Ο McLeod συνιστά να αφιερώνουμε λίγο χρόνο πριν επιστρέψετε στο γραφείο για να σκεφτούμε ποια είναι τα σημαντικά καθήκοντα στα οποία θέλετε να εστιάσουμε και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα «επείγοντα» του καθενός που μπορεί γρήγορα να μας εκτροχιάσουν από τις προτεραιότητές μας.

Βγείτε έξω και επανασυνδεθείτε με πελάτες ή συναδέλφους

Η επανασύνδεση με τους πελάτες και τους συναδέλφους μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αλλιώς την επιστροφή στη δουλειά. Η κουβέντα μαζί τους και τα νέα γεγονότα στη ζωή τους θα μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα και την παραγωγικότητα στη δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σωστή διατροφή στη νηστεία της Σαρακοστής Η νηστεία της σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσ...