Συμβουλές μαγειρικής

Το τραπέζι των ερωτευμένων

Το τραπέζι των ερωτευμένων

Ερωτευμένη Πίτσα σε σχήμα καρδιάς

 Συστατικά:
Για την ζύμη
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ γλυκού ξερή μαγιά
  • 2/3 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
 Για την γέμιση
  • 6 κουταλιές ντομάτα σάλτσα για πίτσα
  • 400 γρ. μοτσαρέλα
  • 12 ντοματίνια
  • 1/2 ματσάκι ρόκα
  • 200 γρ. σαλάμι πεπερόνι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Ανακατεύουμε την μαγιά την ζάχαρη και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε μέχρι στην επιφάνεια να βγουν φυσαλίδες.

Ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς για 8 με 10 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

Την σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Όταν διπλασιαστεί την ζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε ίσα μέρη και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος σκεπασμένη.

Ανάβουμε τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. Tοποθετούμε τις βάσεις σε ένα ταψί απλώνοντας το ζυμάρι ώστε να πάρει το σχήμα καρδιάς. Τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο.

Απλώνουμε με ένα κουτάλι τη σάλτσα ντομάτας για πίτσα Κόβουμε την μοτσαρέλα σε φέτες και την μοιράζουμε στις δύο βάσεις. Ρίχνουμε από πάνω τα ντοματίνια κομμένα στην μέση και τις φετούλες το πεπερόνι.

Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας μέχρι η βάση να ψηθεί από κάτω.

Κυρίως πιάτο  - Φιλέτο με μανιτάρια και ουίσκι

Συστατικά:
  • 4 φιλέτα από μοσχάρι σε λεπτές φέτες (σύνολο 800 γρ.)
  • 400 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ποτήρι λικέρ ουίσκι
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • Κορν φλάουρ
  • Βούτυρο & λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
  • Στραγγίστε, σκουπίστε καλά και κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το σκόρδο.
  • Σε ένα τηγάνι λιώστε 3 κουταλιές βούτυρο με το σκόρδο και σοτάρετε τα μανιτάρια για 5 λεπτά ανακατεύοντας μερικές φορές. Σβήστε τη φωτιά και ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι λιώστε 1 κουταλιά βούτυρο με 2 κουταλιές λάδι και ροδίστε τα φιλέτα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Περιχύστε τα με το ουίσκι και όταν εξατμιστεί λίγο, πασπαλίστε τα με αλάτι και πιπέρι, σβήστε τη φωτιά και βγάλτε τα από το τηγάνι.
  • Με μια ξύλινη σπάτουλα, ξύστε τον πάτο του τηγανιού. Λιώστε 1 κουταλάκι κορν φλάουρ στο ζεστό ζωμό και ρίξτε το στο τηγάνι.
  • Βάλτε το στη φωτιά και ανακατεύοντας αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
  • Βάλτε το κρέας και τα μανιτάρια στο τηγάνι, ανακατέψτε και αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Για γλυκό - Μους σοκολάτα

Συστατικά:
  • 4 φρέσκα αυγά
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
Οδηγίες:
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα τετραπλάσιο σε όγκο.
  • Ταυτόχρονα λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
  • Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και ρίχνουμε το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα καλά με μία μαρίζ και το βάζουμε σε μπολάκια.
  • Τοποθετούμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
  • Ημους μας είναι έτοιμη.
  • Γαρνίρουμε με σαντιγί και τρούφα ή ξύσμα σοκολάτας.

 

Τροφές ενάντια στις παιδικές ιώσεις

Tο φθινόπωρο είναι η περίοδος όπου οι ιώσεις και τα κρυολογήματα είναι σε έξαρση. Οι εναλλαγές των θερμοκρασιών κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την έξαρση. Τα παιδιά είναι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την αλλαγή του καιρού.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή επειδή το αμυντικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και υπόκειται συνεχώς σε εξέλιξη. Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού ενός παιδιού επηρεάζεται από την συνεχή επαφή με λοιμογόνους παράγοντες τους ιούς και τα μικρόβια. Επίσης και το σχολείο είναι ένας ακόμα παράγοντας που τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις ιώσεις.

Αντιβιοτικές τροφές
Η ισορροπημένη διατροφή προλαμβάνει τις ιώσεις ή τις καταπολεμά όταν είναι υπό εξέλιξη και βοηθά στην γρηγορότερη ανάρρωση. Παρακάτω αναφέρονται βασικές τροφές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο ενός παιδιού για να το προστατέψουν από ιώσεις και κρυολογήματα.

Φρούτα
Τα φρούτα είναι η πιο δημοφιλής τροφή για την ασπίδα του οργανισμού έναντι των ιώσεων. Περιέχουν βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων αντιμετωπίζοντας δραστικά τις ιώσεις και καροτενοειδή που αποτελούν τον πρόδρομο της βιταμίνης Α που ισχυροποιεί το αμυντικό σύστημα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν υψηλά ποσά φυλλικού οξέος, δηλαδή την βιταμίνη Β9 που ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενδυναμώνοντας την παραγωγή λεμφοκυττάρων. Επίσης εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνη C, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελέθευρες ρίζες.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο που προστατεύει τον οργανισμό από αρκετές μορφές κρυολογημάτων και ιώσεις, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό. Περιέχει τα πολυκόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 που επηρεάζουν θετικά το αμυντικό σύστημα μειώνοντας τις φλεγμονές που πλήττουν την άμυνα του οργανισμού. Τέλος περιέχουν πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε.

Αυγό
Το αυγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση αντισωμάτων που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Την βιταμίνη Β12 που είναι ευεργετική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που το διατηρεί ισχυρό και το προφυλλάσει από τους ιογόνους εισβολείς. Επίσης το αυγό περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνη Α.

Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, συντελώντας στην παραγωγή ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταστροφή ιών και μικροβίων. Επίσης περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τη βιταμινη Β12. Τέλος προσφέρει ενυδάτωση στον οργανισμό που επιδρά θετικά έναντι των ιώσεων.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει βακτήρια που αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας που ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος περιέχει τη βιταμίνη Β12, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ψευδάργυρο.

 

 Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είναι καλό το ελαιόλαδο

Το καλό ελαιόλαδο είναι το α και το ω της ελληνικής διατροφής, αλλά δυστυχώς πολλές φορές πέφτουμε θύματα κάποιων επιτήδειων που νοθεύουν το λάδι.

Η παλιά διαφήμιση με τη γυναίκα που καταλάβαινε από μία σταγόνα λάδι αν είναι καλό το ελαιόλαδο, βασιζόταν στον παραδοσιακό κλασικό τρόπο γευσιγνωσίας που ισχύει ακόμα και σήμερα.

Βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι το ελαιόλαδο δοκιμάζεται στο ψωμί, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η ποιότητα του λαδιού φαίνεται με την όσφρηση και τη γεύση, αλλά όχι με το χρώμα.

Μάλιστα, οι γευσιγνώστες δοκιμάζουν το λάδι σε ειδικά ποτήρια μπλε χρώματος.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν στο σπίτι, θα πρέπει να βάλουν λίγη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού (κοίλο, που κλείνει προς το πάνω) για να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του.

Στη συνέχεια, κρατάμε με τη χούφτα το ποτήρι για περιπου 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να ζεσταθεί λίγο το λάδι και να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Τα αρώματα ενός καλού ελαιόλαδου παραπέμπουν σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων.

Αν όμως το λάδι είναι κακής ποιότητας, οι μυρωδιά είναι βαριά και όχι ευχάριστη.

Πίνουμε μία γουλιά από το λάδι, χωρίς όμως να την καταπιούμε. Παίρνουμε μία ανάσα από το στόμα, νιώθουμε τη γεύση του ελαιόλαδου και μετά το καταπίνουμε.

Το καλής ποιότητας λάδι αφήνει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο. Η αίσθηση της πίκρας και του καψίματος οφείλονται στην ελαιοκανθάλη, μια ισχυρής αντιφλεγμονώδη ουσία του ελαιόλαδου.

 

Μακαρονάδα με λιαστή ντομάτα και ξερή μυζήθρα

Υλικά
    1 πακέτο σπαγγέτι (κατά προτίμηση νούμερο 5)
    1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι, για να είναι πιο μαλακές), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
    ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
    25 φυλλαράκια βασιλικού (ή 10-15 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό)
    200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, και τα σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα σε δυνατή φωτιά (προσοχή μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύουμε 1-2 φορές ακόμη και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το μυρωδικό της αρεσκείας μας (όχι πιο πριν, καθώς μαυρίζουν) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλατοπίπερο (το αλάτι με μέτρο καθώς το τυρί που θα βάλουμε είναι αλμυρό) και μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Πασπαλίζουμε με όση τριμμένη μυζήθρα επιθυμούμε και σερβίρουμε.



Λάχανο μαρούλι σαλάτα με ρόδι


Υλικά συνταγής
    ½ λάχανο λεπτοκομμένο 
    1 ρίζα μαρούλι
    ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένα φύλλα
    1 κούπα σπόροι ροδιού (1 ρόδι μεγάλο)
    1 κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια
    6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
    2-3 λεμόνια (ο χυμός τους)
    αλάτι

Διαδικασία συνταγής
    Μέσα σε ένα μεγάλο ταψί ή λεκάνη κόβουμε το λάχανο, το μαρούλι, τον μαϊντανό και την πιπεριά. Καθαρίζουμε το ρόδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
    Αλατίζουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και το χυμό απο τα 2 λεμόνια και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλεόν λεμόνι ή αλάτι. Μεταφέρουμε σε σαλάτιέρα και αδειάζουμε και το ζουμί.
    Σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε να βγάλουμε τη σαλάτα σε τραπέζι, προσθέτουμε στο τέλος το ελαιόλαδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού για να παραμείνει ζωντανή και να μην μαλακώσουν τα λαχανικά.

 ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ

 ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Υλικά
    1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2 – 3 κιλών περίπου
Για τη γέμιση
    200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (πωλούνται χύμα με το κιλό ή συσκευασμένα σε δισκάκια)
    12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
    ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
    100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόσκονη (πωλείται και έτοιμη, στα σούπερ μάρκετ)
    1 κουτ γλυκού πάπρικα, σε σκόνη
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρούστα
    1 φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη ή βούτυρο
    ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
    100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
    2 κουτ. σούπας μέλι
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
Για τη μαρινάδα με αλατόνερο
    4 λίτρα κρύο νερό
    1½ φλιτζ. τσαγιού αλάτι
    1 φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
    2 ξυλάκια κανέλας
    1 κουτ. σούπας ολοκληροι σπόροι πιπεριού
    1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
    4 φύλλα δάφνης
    2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Διαδικασία
    Βήμα 1 Για το μαρινάρισμα:
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζω τη γαλοπούλα. Τοποθετώ ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζω τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.
    Βήμα 2
 Την επομένη ξεπλένω πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζω με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάω τη μαρινάδα.
    Βήμα 3 Για τη γέμιση: 
Σε ένα μπολ μουσκεύω τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. (Μυστικό νοστιμιάς: Για ακόμα καλύτερη γεύση, τα μουσκεύω σε ζεστό τσάι του βουνού στο οποίο έχω ρίξει και μερικές ίνες σαφράν!). Τα στραγγίζω καλά, χωρίς να τα στύψω.
    Βήμα 4 
Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζω με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
    Βήμα 5 Για το ψήσιμο:
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
    Βήμα 6 
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Βήμα 7 
Γεμίζω τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβω το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνω καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφω με το μείγμα της κρούστας.
    Βήμα 8 
Μεταφέρω τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει. 

                                                                                           Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!!!

 

 Κρέπες

Υλικά
    1 φλιτζάνι γάλα
    2 αβγά
    1 φλιτζάνι αλεύρι
    2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
    λίγο βούτυρο για το τηγάνι

Διαδικασία

Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε, αν υπάρχουν μέσα σβολάκια, να διαλυθούν καθώς θα το βοηθάτε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού να περάσει από το σουρωτήρι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο.

Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

 

 ΔΕΚΑ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

 Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι έχει λίγες θερμίδες, αλλά πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες και κερδίζει επάξια τη θέση στη λίστα με τις υπερτροφές της εποχής. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες το κάνουν ακόμα πιο δημοφιλές, ενώ αποτελεί ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού σας. Μαγειρέψτε το όσο το δυνατόν λιγότερο και για να σώσετε τις θρεπτικές του ουσίες και για να γλιτώσετε από τη «γνωστή» του μυρωδιά.

Λωτός: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Προσφέρει επίσης και μια μικρή ποσότητα μαγνησίου, θρεπτικού συστατικού απαραίτητου για το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Περιέχει ακόμα λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ρόδι: Πραγματικά αξίζει η ταλαιπωρία που απαιτεί το καθάρισμά του! Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Λάχανο: Δρα ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου (προστάτη, παχέως εντέρου, πνευμόνων, στήθους και ωοθηκών). Η προστατευτική δράση του λάχανου κατά του καρκίνου, οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ισοθειοκυανιδίνες, ινδόλη – 3 –καρβινόλη και σουλφοραφάνη. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και C, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), θειαμίνη (Βιταμίνη Β1), ασβέστιο, κάλλιο, βιταμίνη Α και πρωτεΐνη. Προσοχή! Το λάχανο είναι υψηλό σε κάλλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα.

Μήλο: Τα γλυκά, τραγανά φθινοπωρινά φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την αντιγήρανση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνη C και υπολογίζεται ότι ένα μέτριο μήλο (150 γρ) είτε με τη φλούδα είτε χωρίς αυτήν, καλύπτει το 10% (2-3 γρ), των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες. Τέλος, τα μήλα συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Αχλάδι: Είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να επιλέξετε την περίοδο αυτή, αφού αποτελούν ένα από τα φρούτα με το υψηλότερο ποσοστό φυτικών ινών, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Τα αχλάδια είναι μια τροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και να συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε πράσινες σαλάτες.

Γλυκοπατάτες:
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και παρέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Οι γλυκοπατάτες είναι μια ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη, δεδομένου ότι θεωρούνται τροφή χαμηλή γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο υδατάνθρακας σε γλυκοπατάτες απελευθερώνεται αργά, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι ιδανικές για το ψήσιμο, τη σχάρα ή τον ατμό και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί πατάτες, αντικαθιστώντας τις!

Ακτινίδιο:
Το τροπικό αυτό φρούτο είναι το καλύτερο απογευματινό σνακ, αφού δεν πρόκειται ποτέ να σας δημιουργήσει φούσκωμα. Περιέχει μόλις 60 θερμίδες, το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C και περισσότερο από το μισό κάλιο μιας μπανάνας.

Πράσο: Τα πράσα τα χρησιμοποιούμε συνήθως σε νόστιμες και λαχταριστές σούπες ή πίτες. Τα πράσα έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και περιέχουν σπουδαία θρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη C, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6 που προωθούν την καλή υγεία του οργανισμού.

Σπανάκι:
Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά. Ποσότητα ενός φλιτζανιού βρασμένο σπανάκι αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α και Κ. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

 Σχολικό κολατσιό: Υγιεινές προτάσεις για ενέργεια και δύναμη!

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το σχολικό κολατσιό

  • Σάντουιτς
Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Έτσι, κάθε πρωί, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού σας.
Μπορείτε να κάνετε εναλλαγές στο είδος του ψωμιού, για να μη βαρεθεί το παιδί. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε φούρνους και supermarkets αλλά αν βρείτε χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ζυμώστε με τα παιδιά το δικό σας!
Προσθέστε τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν και ό,τι λαχανικό επιθυμεί το παιδί σας (π.χ. μαρούλι, αγγούρι, πιπεριές). Αν προσθέσετε ντομάτα, κοιτάξτε να είναι σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά. Μια άλλη ιδέα είναι σάντουιτς με φυστικοβούτυρο (επιλέξτε κάποιο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) και μαρμελάδα (η μαρμελάδα φράουλα ταιριάζει πολύ ωραία)!
  • Χάμπουργκερ και Πίτσα
Για το χάμπουργκερ, αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ψητό μπιφτέκι από άπαχο κιμά ή φιλέτο κοτόπουλο, που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα, χρησιμοποιείστε κάποια έτοιμη ζύμη ή φτιάξτε την δική σας με αλεύρι ολικής αλέσεως (για περισσότερες φυτικές ίνες) και προσθέστε σάλτσα ντομάτας, τυρί mozzarella και διάφορα λαχανικά (π.χ. ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές).
  • Σπιτική πίτα (π.χ. τυρόπιτα, σπανακόπιτα κ.λ.π.)
Μπορείτε να την έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, λαχανικά/μυρωδικά. Αυτή η επιλογή μπορεί, επίσης, να σας διευκολύνει, καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο, οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια, και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούργιο.
  • Σπιτικό κέικ ή μπισκότα
Ένα σνακ που τα παιδιά λατρεύουν. Είναι προτιμότερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο την Κυριακή για να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας ένα κέικ ή μπισκοτάκια, παρά να πάρετε έτοιμα. Δοκιμάστε να βάλετε στη γέμιση φρούτα, όπως μπανάνα και ξηρούς καρπούς, αντί για σοκολάτα.

Κάθε κολατσιό μπορεί να συνοδευτεί με ένα φρούτο ή με χυμό. Βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί φρούτων είναι χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός, και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό, τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη), και δίνετε κάθε μέρα και από έναν στο παιδί σας. Ιδανικά φρούτα τα οποία είναι ανθεκτικά είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

 

 Anti-Stress Tea με λουίζα και λεβάντα

Τι χρειαζόμαστε:

5-6 φύλλα λουίζας
1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Πώς το κάνουμε:

Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
Χαλαρώστε και απολαύστε το.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάζετε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.







Φρουτοσαλάτα καλοκαιρινή

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλες φέτες καρπούζι
16 κεράσια
4 βερίκοκα
1/2 πεπόνι
4 σύκα
1/2 φλ. κουαντρό
2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για την καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα, χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο (παριζιέν) και βγάζουμε μπαλίτσες από τη σάρκα του πεπονιού και του καρπουζιού. Τις τοποθετούμε αμφότερες σε βαθύ μπολ.

Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα προσθέτουμε στο μπολ.

Πλένουμε και κόβουμε τα σύκα και τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε όλα στο μπολ με τα υπόλοιπα φρούτα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ραντίζουμε με το κουαντρό και ανακατεύουμε απαλά τα φρούτα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε τέσσερα μπολ ή σε ψηλά ποτήρια του μαρτίνι.







Πανεύκολο σπιτικό παγωτό κρέμα-μπισκότο με μόνο 3 υλικά!


Υλικά Συνταγής
500 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
200 γρ. από τα μπισκότα που σας αρέσουν, χοντροκομμένα

Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνετε το μείγμα σε μπολ, σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στην κατάψυξη 4 ώρες. Το βγάζετε και το ξαναχτυπάτε άλλη μια φορά. Το μεταφέρετε και πάλι στο δοχείο φύλαξης, ρίχνοντάς το σε 3 δόσεις, ώστε να πασπαλίσετε ενδιάμεσα με το χοντροκομμένο μπισκότο. Ξαναβάζετε στην κατάψυξη για άλλες 4 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σωστή διατροφή στη νηστεία της Σαρακοστής Η νηστεία της σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσ...